Quantcast
Channel: Reiseinspirasjon Archives - Renates Reiser
Viewing all articles
Browse latest Browse all 49

11 steder å besøke på Balkan

$
0
0

IMG_5403-001 Det sørøstlige hjørnet av Europa består av halvvøya Balkan. Ikke bare finner man noen av Europas minst besøkte destinasjoner på Balkan, man finner også mange av verdensdelens billigste land å reise rundt i.

Selv om det er noen uenigheter angående regionens avgrensning, regnes Balkan vanligvis som landene Hellas, Bulgaria, Albania, Makedonia (FYROM), Kosovo, Bosnia-Hercegovina, Montenegro, mesteparten av Kroatia og Serbia, og de sørlige delene av Romania. Enkelte ganger er også Slovenia med i denne avgrensningen, og derfor har jeg også valgt å inkludere en destinasjon fra landet i oversikten min under.

fra www.altours-bg.com

Balkan har alltid vært et sentralt sted med mye kontakt mellom forskjellige folkegrupper. Her har kulturer blomstret og kriger blitt kjempet. Her har kristne, hedninger, jøder og muslimer møtt hverandre, og et hundretalls språk har blitt snakket. Balkan har en veldig rik historie, og i dag bor det over 50 millioner mennesker av forskjellige stammer og kulturer her. Naturen er dessuten vill og vakker, med høye fjell og grønne daler og kysten mot både Svartehavet og forskjellige armer av Middelhavet på tre av regionens fire sider.

Selv om Balkan har kommet mer og mer i søkelyset de siste årene, er den fortsatt mindre besøkt enn de andre delene av Europa. Kanskje fordi mange fortsatt forbinder regionen med krig og uroligheter? Men den tiden er heldigvis langt forbi, og Balkan regnes som en trygg region å reise rundt i. I dette innlegget ønsker jeg å vise fram en knippe av de spennende stedene regionen har å by på, og håper dermed å kunne friste flere til å reise hit. Kanskje blir det nettopp til Balkan sommerferien blir å gå?

1. Beograd i Serbia

Beograd er en av Europas eldste byer, og har blitt herjet gjennom hundrevis av år. Turbulente kriger, kongedømmer, sosialisme, revolusjoner, demokrati, demonstrasjoner og ikke minst verdenskrigene har satt sitt preg på byen. 44 ganger gjennom historien er Beograd rasert, senest da den ble bombet av NATO i 1999 – men den står der fortsatt. Gang på gang har den hevet seg fra asken, og beholdt sin sjel.

Skal man bare besøke en turistattraksjon i løpet av Beograd-oppholdet, så burde det være Kalemegdan-festningen. Utsikten herfra er formidabel, og er stedet de lokale samles for å slappe av sammen, drikke kaffe, spille sjakk, la barna leke på grøntarealene og nyte utsikten og solnedgangen. Festningen er full av ting å se, og man kan lett bruke en halv dag der oppe – eller i det minste noen timer. Glem ikke å stikke innom de eventyrlige St. Petka og Rose-kirkene. I Beograd har man også mulighet til å overnatte på en husbåt, og nattelivet beskrives som legendarisk. Les mer om Beograd her.         IMG_6788

2. Perast i Montenegro

Perast befinner seg i Boka Kotorska, eller Kotor-bukten, rett ovenfor stredet ut av fjorden og ut mot havet. Grå kalksteinsfjell som glitrer i sollyset strekker seg høyt bak landsbyen og skaper et ekko i fargen på byens arkitektur. Her står gamle palasser slik de har gjort i århundrer, og minner en om hvordan den italienske kysten kanskje engang så ut. Arkitekturstilen er nemlig venetiansk, og venetianske prinser og russiske tsarer har brukt dette området som sin lekeplass i århundrene som har vært. Her kunne man høre fottrinn i de smale gatene både dag og natt, hvor forelskede kvinner gikk langs fjorden mens de ventet på at seilbåtene mennene deres seilte på komme inn til havn. I dag er dette kanskje det roligste stedet langs Kotor-bukten, en liten by med knapt 400 innbyggere.

Det ligger to øyer rett utenfor Perast, St. George Island, og Our Lady of the Rocks. Sistnevnte er den eneste kunstige øya i Adriaterhavet, og fikk navnet sitt etter at to fiskere i 1452 fant et bilde av Jomfru Maria der ute på en stein i fjorden. Senere ble et kapell reist på stedet, det som fortsatt står der idag. Det er mulig å ta båt ut til begge øyene, og jeg og ei venninne tok turen til det gamle klosteret på St. George-øya. Med vinden i håret kunne vi se tilbake på Perast og kjenne et lite hint av det fortidens båtmenn gjorde når de ble møtt av det samme synet på vei hjem. Les mer om Perast her.

P1210820

3. Prizren i Kosovo

Dersom man ikke er spesielt interessert eller kommer derfra, er det kanskje ikke så mange som har hørt om andre byer i Kosovo enn Pristina. Det er derimot en annen by man burde merke seg – Prizren. Med sine brosteinsgater, gamle moskeer langs en sildrende elv, yrende gateliv og en antikk steinborg på en høyde, kan byen absolutt kalles både sjarmerende og verdt et besøk. Når man først besøker byen må man ikke gå glipp av en tur til Kalaja-borgen. Den ble opprinnelig bygget på 1000-tallet, når Prizren var hovedstaten i det serbiske riket, for å beskytte byen mot angrep utenfra. Dengang bodde det mennesker her oppe innenfor de høye murene. Nå til dags er borgen tom, og mye av den står igjen som en ruin. Ryktene tilsier deirmot at den skal restaureres.

Kosovo er et muslimsk land, og i Prizren er det så mange moskeer at det er nesten vanskelig å telle. Den største og og en av de eldste er Sinan Pasha. I følge inskripsjoner ble den bygget i 1615, og med sin store kuppel dominerer den utsikten i byen. Interiøret er vakkert, og man er hjertelig velkommen inn på besøk. Like ved ligger byens torg, Shadervan, som fungerer som byens midtpunkt. Her samles gamle og unge på kveldene og spaserer sammen langs elven Bistrica, mens andre slår seg ned på de mange utendørsrestaurantene og kaféene for en kopp kaffe eller et måltid. I midten av torget står det en fontene med klart, drikkbart vann – og det sies at dersom man drikker av det så vil man komme tilbake til Prizren. Så jeg tok en slurk, jeg. Les mer om Prizren her.

IMG_7481

4. Kolocep i Kroatia

Denne vakre øya utenfor Dubrovnik i Kroatia skrev jeg tonnevis om sommeren 2012 (på den gamle bloggen) da jeg besøkte den to ganger i løpet av sommeren – den var bare så bra. Lokalbåten bruker ca. 20-30 minutter fra Dubrovnik til Kolocep, og mange turister oppsøker øya på formiddagen. På morgenen og ettermiddagen har man den derimot nesten for seg selv.

Her tar man livet med ro. Drikker vin på kvelden med lokalbefolkningen og dypper tærne i det forfriskende havet på morgenen. Bademulighetene er mange, enten fra de mange klippene rundt på øya, eller sandstranden som befinner seg i Donje Celo, det lille tettstedet hvor lokalbåten legger til. Her er det også et par restauranter, en butikk, et postkontor og en bar. De lokale lever av fiske, og en av de lokale fiskerne synger ofte opera på kvelden fra båten sin. Øya har nesten utallige katter, men bare ett esel og det heter Joe. Glem å bli vekket av en hane, her på øya vekkes man av morgenskrikene til Joe. Man kan også vandre gjennom olivenlunder til den andre siden av øya hvor Gornje Celo befinner seg (det andre tettstedet på øya), og på Kolocep må man må bruke beina. Her ute på øya finnes det nemlig ingen biler… og mens man er underveis kan man kanskje ta en titt innom den bittelille rosa kirken? Les mer om Kolocep her.

P1230036

5. Berat i Albania

Berat eller Berati, betyr «den hvite byen», og dens historie strekker seg bakover 2,500 år. Den består av flere nabolag. Det gamle kristne nabolaget er Gorica, det gamle muslimske nabolaget er Mangalem, og de skilles fra hverandre av elven Osum. Berat kalles byen med de tusen vinduer, og når man står i den gamle kristne delen av byen, Gorica, og ser over elven mot Mangalem vises akkurat dette veldig godt. Det ser ut som en stor masse av hvite, tradisjonelle bygninger som strekker seg opp mot toppen av høyden bak dem. Hundrevis, ja, kanskje tusenvis av symmetriske vinduer lyser mot deg. Jeg skjønner i alle fall hvorfor de valgte å sette inn så mange vinduer i husene sine – hvem ønsker vel å gå glipp av slike vakre omgivelser?

På toppen av høyden som dominerer over byen ligger det en gammel borg – et citadell. Man ser den nesten ikke fra sentrum, og det er vanskelig å skjønne hvor stor den egentlig er. Det albanske flagget som veiver der oppe hinter derimot til at det befinner seg liv der. Det bor fortsatt mennesker der oppe, faktisk så mange som rundt 350 familier. Enn så lenge er Berat en relativt lite besøkt by i Europa, så dra gjerne innom før byen, og Albania, blir allemannseie. Les mer om Berat her.

IMG_8897

6. Mostar i Bosnia-Hercegovina

Nær og fjern, gammel og ung på samme tid. Mostar er en eksotisk liten by, med en spennende og dramatisk historie i både fjern og nær fortid. Bare for et par tiår siden var Mostar en stadig gjest i media hvor den fortalte om grusomme handlinger mellom de ulike folkeslagene som kriget mot hverandre i oppløsningen av Jugoslavia. Fortsatt kan man se kulehull i husfasadene, og store bygningsruiner står fremdeles midt i byen som store spøkelser som til stadighet minner en om tiden som engang var. Grusomhetene skal ikke glemmes. Byens stolthet er den gamle broen fra 1500-tallet (Stari Most) som byen har fått sitt navn fra (Mostar betyr «brovokteren»). Også denne ble et offer for krigens handlinger. I 2004 prydet den likevel atter en gang byen etter en grundig rekonstruksjon.

Hele sommerhalvåret er det lokale menn som viser fram sin barske side ved å hoppe ned fra den over 20 meter høye broen og i det iskalde fjellvannet under. Om kvelden når mørket senker seg nyter man tradisjonell grillmat med et glass lokal vin og ser på hvordan månen reflekterer seg i elva, slik den har gjort i alle år. Mostar er det lett å falle for (bare ikke fall av broen også). Les mer om Mostar her.

P1210051

7. Sighisoara i Romania

Per den geografiske definisjonen, ligger i grunn ikke Sighisoara på Balkan, men siden grensen ikke går så fryktelig langt unna, velger jeg likevel å inkludere denne spennende, historiske lille byen. Sighisoara er festningsby beliggende på en høyde i Transylvania, midt i hjertet av Romania. Her finner man nydelig vin og spennende måltider på de mange utendørsrestaurantene. Gatene er brosteinsbelagte, husene er fargerike og svært skjeve, kirkespirene og klokkertårnet hever seg over resten av bebyggelsen og man kan følge etter kattene som guider deg gjennom de smale gatene. Blomstrene bugner og utsikten strekker seg langt utover det grønne landskapet. Å besøke den gamle byen føles i grunn ut som å trø inn i et eventyr.

Den fargerike byen Sighisoara har også en litt mørkere side. Det er dette stedet som regnes som Draculas fødested. Fyrsten Vlad Tepes (som senere ble kjent som personen som inspirerte figuren Dracula), ble født her i Sighisoara i 1431, og fødehuset hans står enda. For de lokale er derimot mannen mest kjent som folkehelten som stoppet tyrkerne fra å invadere byen, og kanskje man derfor har han å takke for at Sighisoara er den lille perlen som den fortsatt er? Les mer om Sighisoara her.

8. Ohrid i Makedonia (FYROM)

Lille Ohrid hadde engang 365 kirker – en for hver dag i året. På grunn av dette ble byen kalt «Balkans Jerusalem». Fremdeles er det haugevis med kirker i byen, men mange har også forsvunnet. Alle gatene i gammelbyen er av brostein, og enkelte er skjeve og preget av tidens tann. Ovenfor byen ligger borgen Samuil og dominerer utsynet. Nedenfor ligger et 2,000 år gammelt gresk amfiteater, som fremdeles brukes på sommeren. Innimellom består bygningene for det meste av osmanske hvite hus, som minner meg om de i Berat, Nessebar og gammelbyen i Antalya. Små fargerike, gamle biler står parkerte utenfor enkelte av husene. Mange av de ser ut som de fortsatt er i bruk. Den store sjøen lukter nesten hav, og både svaner og båter ligger og dupper i de små bølgene. Bebyggelsen strekker seg oppover mot festningen på toppen. Der oppe har det vært bosetninger i lange tider. På vei ned fra festningen til St. John Kaneo-kirken kommer man til den nyrestaurerte kirken St. Panteleimon, som ligger midt i et stort arkeologisk område hvor utgravninger er blitt gjort gjennom mange år. Ohrid har med andre ord en lang historie, hvor mye fortsatt ikke har blitt fortalt.

For å forsøke å forklare nærmere hvor spesiell og vakker Ohrid er så kan jeg nevne at Ohrid er en UNESCO-by. UNESCO velger ut sine sites etter kulturell betydning eller ekstraordinær natur, og Ohrid er en av de få stedene i verden som faktisk har fått UNESCO-status for begge. Ohridsjøen og dens omgivelser ble satt på UNESCOs verdensarvliste allerede i 1979. Ikke så verst? Les mer om Ohrid her.

IMG_9817

9. Nessebar i Bulgaria

Nessebar er også regnet som en av de eldste byene i Europa. Her strekker historien seg tilbake hele 3,000 år, og byen ble den gang kalt Membria. Nessebar ligger på en halvøy i Svartehavet, i den sørlige enden av bukta til livlige Sunny Beach. Byen kom under gresk styre en gang på 600 tallet f.Kr., og fikk da navet Nessebar. Den gang ble også store bymurer reist rundt halvøya, og fortsatt i dag kan man se deler av disse, og ruinene av byggverkene som dengang ble reist. Byen har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1983, og regnes av mange som Bulgarias svar på Dubrovnik. Da osmanerne overtok byen for mange hundre år siden, fikk byen utseendet den fortsatt har i dag. Brosteinsgater kobler sammen de typiske osmanske husene med førsteetasjen i hvitmalt stein, og andreetasjen i brunt tre. Store vinduer og karnapper strekker seg ut mot gatene, og overalt finner man koselige små tavernaer man kan slå seg ned på.

Med sin plassering er Nessebar absolutt blitt en skikkelig turistby, men det virker likevel som de fleste som besøker den lille byen stopper innom fra Sunny Beach eller de andre strandstedene langs kysten, og drar igjen når kvelden kommer. Da blir gatene roligere, og man har sjansen til å utforske dem uten trengsel i den behagelige kveldsluften. Les mer om Nessebar her.

IMG_7667

10. Bled i Slovenia

Under en time fra hovedstaden Ljulbjana finner man eventyrsjøen Bled. Høye fjell og slott omkranser den smaragdgrønne sjøen hvor man i midten finner en liten øy hvor det er reist en hvitmalt kirke. Til tross for at Slovenia har en ca. 5 mil lang kystlinje, er denne tåreformede øya den eneste naturlige øya landet har. I årtusener har mennesker okkupert den, og tilbedd høyere makter derfra. Før kristendommen kom, bygde en kirke og viet den til jomfru Maria, var det slaviske Živa som ble tilbedt her, gudinnen for kjærlighet og fruktbarhet. Helt siden den gang har helligdommen her vært et pilegrimsmål. For å komme seg ut dit må man dra med båt. Enten kan man slå seg sammen med andre og ta en tradisjonell pletna-båt som blir rodd av en lokal kar (båtføreryrket har gått i arv fra far til sønn i mange, mange år), eller så kan man leie en robåt selv.

I Bled kan man også besøke det 1,000 år gamle slottet, dra på vandringer i fjellet og langs raviner, spise god mat, besøke den tidligere sommerresidensen til Tito, og teste ut glamping. Og før du drar derfra, må du ikke glemme å ringe i bjellen inne i den gamle kirken. Hvis man gjør det skal visstnok alle ens drømmer bli virkelighet! Og det vil man jo, eller hva? Les mer om Bled her.

IMG_5421-001

11. Meteora i Hellas

Meteora er ganske ulik alle de andre destinasjonene nevnt ovenfor. Egentlig er Meteora ulikt det meste her i verden. De fleste forbinder Hellas med landets fantastiske øyverden, men landet har mye mer å by på dersom man tar turen over til fastlandet. Et av de mest spennende, unike og fascinerende av disse stedene er nettopp Meteora. Navnet Meteora betyr «hengende i luften», og henviser til klostrene som er reist ovenpå svære sandsteinsklipper, høyt oppe mot himmelen. De første tegnene på munkenes bosetninger her er for lengst borte, men på 800-900-tallet blir dette stedet først nevnt. Eremittmunkene som kom til området trengte et samlingssted for søndagsbønnene, og reiste den første lille kirken. Slik oppstod sakte, men sikkert klostermiljøet her i Meteora, og fortsatt bor det munker og nonner i flere av disse klostrene. Grunnen til at eremittene først oppsøkte dette området var for å komme seg vekk fra en verden hvor det moralske var for nedfall, i alle fall i deres øyne. Det eneste de ønsket seg var å ha et forhold med Gud, en forbindelse mellom deres sjel og Skaperen – og ingenting annet betydde noe. De satte all sin lit til Gud ved å klatre opp vertikale fjellsider, isolere seg fra omverdenen og bosette seg i huler og på fjelltopper. På denne måten håpet de at de kunne komme nærmere det aller Helligste.

Meteora fikk en voldsomt oppblomstring, og mange ønsket å komme nærmere Gud her oppe på de store steinpillarene. På det meste lå det over 20 kloster oppe på disse steinsøylene, men i dag står det bare seks igjen som fortsatt er i bruk. Resten står forlatte eller ligger i ruiner. Les mer om Meteora her.

IMG_6955Har du reist rundt på Balkan selv, eller er den en del av Europa du kunne tenke deg å besøke?

The post 11 steder å besøke på Balkan appeared first on Renates Reiser.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 49