Quantcast
Channel: Reiseinspirasjon Archives - Renates Reiser
Viewing all articles
Browse latest Browse all 49

Seks flotte opplevelser i Dalsland

$
0
0

Pressereise/Reklame

Skogkledde Dalsland er et sted for både natur- og kulturopplevelser. Regionen ligger i Västra Götalands län, omtrent to timer nord for Göteborg og grenser til Vänern i øst og Norge i vest. Her kan du blant annet få nærkontakt med villmarken, kjøre båt på Dalsland kanal og sove under stjernene i glasshytter.

Etter en flott reise i Gøteborgs skjærgård, ble jeg invitert av Visit Sweden og Västsverige til å utforske et litt mindre kjent område av Sverige, nemlig Dalsland. Et sted de fleste bare suser forbi i bilen på vei sørover. Hvorfor ikke stoppe innom neste gang? Det er nok av grunner til det.

Det sies at prins Eugen for hundre år siden gav Dalsland beskrivelsen «et Sverige i miniatyr», nettopp på grunn av områdets rike forekomst av skog, sjøer, strender, elver, sletter og gårder – og til og med fjellet Baljåsen på 301 moh. Her er det altså mye villmark, som dessuten sørger for et rikt dyreliv. Den eneste større byen er Åmål, lengst nord i regionen, med rundt 9,000 innbyggere. Ellers består Dalslands bebyggelse for det meste av små tettsteder, tradisjonsrike gårder og små, søte røde stugor. For en villmarksentusiast er derfor Dalsland et eldorado. Her kan du blant annet padle kajakk eller kano fra det ene herlige vannet til det neste, vandre langs flere ulike leder, kjøre dresin på nedlagte jernbaner, fiske fra båt og brygge, og sykle i terrenget. Det er også et ypperlig sted å bare sette seg å nyte en fin utsikt med naturens soundtrack i bakgrunnen.

Men Dalsland er ikke bare flott natur. Her finnes det også rikelig med kulturelle og historiske attraksjoner og opplevelser. Hva med et besøk på det kreative kultursenteret Not Quite, de flere tusen år gamle helleristningene i Högsbyn, eller overnatting på en av områdets herregårder? Dessuten finnes det rikelig med muligheter til å spise kortreist, nydelig mat.

Nedefor lister jeg opp seks steder og opplevelser i Dalsland, som jeg var heldig nok til å opplevelse selv, og gjerne ønsker å anbefale videre.

Pilegrimsleden

Et skogkledd, vilt landskap som Dalsland utforskes best til fots, og det finnes rikelig med vandringsleder du kan følge i regionen. En av de lengste, og flotteste, er pilegrimsleden gjennom Dalsland. Her har utallige pilegrimer gjennom århundrene vandret nordover på vei mot Nidaros. Det vil si, helt til Gustav Wasa forbød pilegrimsvandringene på midten av 1500-tallet. Nå i moderne tid har disse vandringene blitt populære igjen, ikke bare for religiøse, men også for de som ønsker å komme seg ut i naturen og vekk fra hverdagen.

Pilegrimsleden gjennom Dalsland er ca. 100 km, og tar deg fra Vänersborg via Holms kirke utenfor Mellerud, til Edsleskog. Ruten er på en måte delt i to. Den sørlige delen er den letteste, og går tett på folk, hus og vei. Den nordlige delen er mer utfordrende, og tar deg ut i villmarken. Underveis er det tilrettelagt med overraskende flotte leirplasser, hvor man kan fyre opp bål og overnatte, eller bare komme vekk fra vær og vind, i små trehytter.

På én dag hadde jeg langt fra tid til å vandre hele leden (det trenger man vanligvis en uke til), men ble anbefalt en etappe som gikk fra Håverud/Upperud. Først måtte jeg gå langs veien fra Håverud Hotell (hvor jeg overnattet), opp mot Upperud, før jeg kom inn på stien. Den var godt skiltet og merket hele veien nordover. Her gikk jeg blant skog og sjøer, og fikk se en flott utsikt fra Skalåsknatten, før vandringen fortsatte ned i lavere terreng igjen. Det var rikelig med blåbærlyng langs stien, med bær som overraskende nok allerede var moden i juni. Deilig snacks underveis.

For å komme tilbake til hotellet, måtte jeg ta av stien et stykke etter Livarebosjön, da jeg ankom skiltet som viste at jeg var kommet inn i Åmål kommune, og følge stikkveien til venstre tilbake mot hovedveien. Totalt tok hele turen meg omtrent 5 timer med fotostopp og matpause (jeg fikk med lunsj fra hotellet) og den var ca. 12 km lang. En herlig dagsutflukt og en fin smakebit på en lengre pilegrimsvandring i området.

Dalslands kanal og Håveruds akvedukt

Dalslands kanal er en 250 km lang reise mellom innsjøen Vänern og sjøen Stora Le i nordlige Dalsland. Bare 12 km med gravd kanal og sluser måtte til for å knytte små og store sjøer sammen til denne vakre vannveien. Det hele skjedde for 150 år siden, i en tid når behovet for å frakte gods fra jernbanen over vann til sagbrukene ble større enn stort. Kanalen har 31 sluser fordelt på 17 slusestasjoner og en høydeforskjell på hele 66 meter. I dag er det stort sett fritidsbåter som forserer denne vannveien, men også kajakker og turistbåter.

Det vanskeligste punktet på hele kanalen var fossen i Håverud. Her var det dessverre ikke mulig å bygge vanlige sluser. Ingeniøren Nils Ericson, som hadde hatt ansvaret for utformingen av de fleste jernbanelinjene og kanalslusene i Sverige, satte igang med å klekke ut en idé. Løsningen hans var å bygge en akvedukt over fossen, som båtene kunne krysse over fossen på. En ganske så annerledes og nyskapende idé for sin tid. Selv i dag er det ikke så ofte man ser store båter og små skip leies over en vannbro!

Dersom du ikke ankommer med egen båt, finnes det tre passasjerbåter som kan ta deg på dagstur over akvedukten og ut på kanalen. Det er også spennende nok i seg selv å stå på land og se hele prosessen med å få båtene opp alle slusene og så over akvedukten. Hele prosessen tar båtene omtrent 30 minutter.

I Håverud finnes det også et museum om kanalen og området, flere butikker og gallerier og et par kafeer hvor du kan kjøpe kaffe, bakst og iskrem.

Upperud 9:9

For 100 år siden var bygningen som nå kalles Upperud 9:9 en kornsilo. I dag er stedet omgjort til et moderne hotell med fem soverom i hver av kornsiloene, og en restaurant som serverer kortreist mat med lokale råvarer. Bygningen ligger rett i strandkanten og har dessuten uteservering med en flott sjøutsikt. Her inviteres det ofte til konserter på varme sommerkvelder, på bryggen rett ved vannet.

Selv dro jeg til Upperud 9:9 for å spise middag. Jeg fikk bord ute, og bestilte alkoholfri eplecider til drikke. På bordet dukket det først opp en forrett bestående av hjemmelaget kornkjeks med salt, hummus og vannmelon med mintblader. Til hovedrett ble jeg anbefalt lammepølse med potet, salat, fetaost og en deilig saus, og til dessert en nybaket, herlig blåbærmarengskake med krem.

Högsbyns helleristninger

I Högsbyn ved Tisselskog så jeg et skilt langs veien som viste til helleristninger. Nysgjerring og glad i historie som jeg er kunne jeg ikke la sjansen til å se disse gå fra meg. Derfor fulgte jeg skiltene til en parkering ved en staselig, liten gård. Herfra gikk det en sti ned til helleristningsfeltet, som viste seg å være en del av Tisselskog naturreservat og et flott badested ved en av sjøene langs Dalslands kanal.

Ser du mannen på båten som gjør en salto?

Helleristningsfeltet er fra bronsealderen, omtrent 1500-500 f.Kr. Det er dessuten svært rikt, med over 2,500 figurer fordelt på omtrent 300 berg og steinheller. Det som avbildes er blant annet båter og skip, menneskefigurer (som blant annet tar salto), ulike dyrefigurer, labyrinter og hjul, og ikke minst hender og fotsåler. Det er svært fantasirikt og spennende å se.

Er du interessert i forhistorien, er det absolutt verdt å stoppe innom helleristningsfeltet. Veien herfra og til Håverud består dessuten av den svingete Brudfjällsvägen, som er en opplevelse i seg selv. Dette anses nemlig som Sveriges mest svingete vei, og den føltes av og til som en berg- og dalbane.

Not Quite

Nordøst i Dalsland ligger det lille stedet Fengersfors. Her lå det for hundre år siden en stor papirfabrikk, som blant annet solgte papir til Sør-Afrika og til British American Tobacco som selger Lucky Strike og Prince. Fabrikken sørget for at en liten del av Sverige dro ut i den store verden. Nå er papirfabrikken historie. De tomme lokalene, og området rundt, har blitt forvandlet til noe annet. Prosjektet har fått navnet Not Quite, og har raskt blitt et kultursentrum midt i Dalsland.

I den nedlagte papirfabrikken finnes det nå kunsterverksteder, utstillinger og gallerier, og butikk, kafé, bakeri og bistro. Det er et kreativt sentrum hvor man møtes for konserter, kurs, utstillinger og noe godt å spise. For hundre år siden reiste en liten del av Sverige herfra ut i verden, nå til dags kommer mennesker fra hele verden innom denne lille delen av Sverige.

Etter å ha utforsket kunstutstillingen og den gamle papirfabrikken, kjøpte jeg litt fika fra kafeen. Siden alt så svært godt ut, endte jeg opp med en bringebærcrumble, en «backyard quiche» og en lokalprodusert sitron- og hylleblomstdrikke. Det ble fortært ute i den trivelige hagen og smakte svært godt.

Jeg ble dessuten så fristet når jeg vandret forbi bakeriet Brukets Godaste at jeg måtte kjøpte meg en kanelbolle derfra også. Det var en god avgjørelse, for den var uten tvil en av de beste jeg har smakt! Drar man innom Brukets Godaste på fredager, serverer de dessuten pizza bakt i steinovnen deres (og det sies å være noe man ikke må gå glipp av).

72 hour cabin

Dalsland har mange gode overnattingssteder. Det kanskje mest spesielle konseptet er likevel glasshyttene «72 hour cabin» som det nå finnes ni av i området.

«Forestill deg at du ligger på ryggen ute i villmarken, med en lett bris ruskende i håret, lyden av fuglekvitter i det fjerne, og duften av gran hengende i luften. Kanskje begynner det å regne, men det gjør ingenting. Selv om du kan se himmelen, har du tak over deg laget av glass. Dørene står på vidt gap og slipper inn villmarken, men synet av den dominerer også gjennom veggene. Du er omringet av naturen, men også bekvemmeligheter som tørre omgivelser og en behagelig seng å sove i » skrev jeg i innlegget mitt om møtet med 72 hour cabin.

Glasshytten jeg var heldig nok til å få overnatte i, befinner seg hos Dalslands Aktiviteter i nærheten av Dals Långed. Den ligger plassert på en klippe over innsjøen Iväg, omringet av furutrær, fullstendig stillhet og ro. Et sted man føler seg langt fra alt og alle, og hvor man lett kan senke skuldrene.

En natt, tre netter (eller helst enda flere) i en 72 hour cabin er virkelig noe for seg selv, og en flott introduksjon til Dalslands flotte natur. Dalslands Aktiviteter kan dessuten by på en lang rekke opplevelser (hele 50 ulike aktiviteter faktisk), blant annet kano- og kajakkpadling, hesteridning, bueskyting, gullvasking, zipline, høydebane og møter med elg.

Praktisk informasjon om Dalsland

Dalsland grenser til Bohuslän, Värmland, Västergötland og Norge. Det bor omtrent 50,000 mennesker i hele Dalsland, hvorav 1/5 av dem holder til i Åmål. Her finner du alt av butikker, spisesteder, utesteder, overnattingssteder, bank og annet som det måtte være behov for.

I tillegg til opplevelsene nevnt i dette innlegget kan du også bo på eller utforske Baldersnäs herregård, prøve glassblåsing i Håverud, fiske laks, kjøre skinnebuss mellom Mellerud og Bengtsfors – og ikke minst dra på nissemuseum (det nordiska tomtemuseet) i Mellerud.

Mer informasjon om Dalsland finner du på sidene til Västsverige.

Vakre Dalsland

Transport

Man kommer seg lettest rundt i Dalsland med bil. Hovedveien gjennom Dalsland er E45 som strekker seg fra blant annet Säffle til Trollhättan, og videre sørover mot Gøteborg. Håverud ligger bare rundt tre timer unna Oslo, og rundt to timer fra Gøteborg.

Det er også godt mulig å reise til Dalsland med buss eller tog. Toget mellom Oslo og Gøteborg stopper i Ed, ikke langt unna Dals Långed og Dalslands Aktiviteter. Det er også mulig å ta toget til Karlstad og bytte der for å komme til Åmål, Mellerud eller andre større tettsteder i Dalsland.

Enkelte velger også sykkel (og båt på kanalen) som framkomstmiddel i regionen.

Mer informasjon om den offentlige transporten i Dalsland finner du her.

Overnatting

I tillegg til 72 hour cabin hos Dalsland aktiviteter finnes det også mange andre flotte overnattingssteder i Dalsland. Jeg er en stor tilhenger av små og store gjestehus, og hadde en fin opplevelse på begge overnattingsstedene nevnt under.

Håveruds Hotell

Like ved både pilegrimsleden, Upperud 9:9 og Håverudsakvedukten, ligger koselige Håveruds Hotell. Det er plassert nede ved strandkanten til sjøen Upperudshöljen, som mange av rommene har en flott utsikt mot. Selv fikk jeg den «Lilla Suiten» helt i hjørnet av hotellet, med stor balkong og flott utsikt.

På Håveruds Hotell finnes også en egen SPA-avdeling, og hotellet leier dessuten ut kano og kajakk til de som ønsker. Håveruds hotell kunne by på en rikelig frokostbuffet og ikke minst en god middag. Personalet var veldig trivelig, og kunne hjelpe med både kart og niste til pilegrimsvandringen.

Her har du dessuten gratis parkering og Wi-Fi.

Villa Weidling B&B

Like sør for Not Quite ligger Villa Weidling B&B som drives av trivelige Lotta. I det kunstneriske hvitmalte huset sitt leier hun ut to rom på loftet, et større anneks i hagen og en liten rød «stuga» like ovenfor. Her huser hun alt fra familier til soloreisende (og har ofte gode tilbud til sistnevnte). Lotta har et øye for detaljer og det gjenspeiles i gjestehusets interiør. Her finnes det farger å bli glade av. Frokost er inkludert i prisen, og her får du blant annet brød og müsli fra Brukets Godaste, honning fra Dalsland og reddik fra egen hage.

I tillegg til Not Quite kan Lotta også anbefale et besøk til Fröskogs kirke like ved huset, kanopadling på sjøen(e) like ved og vandring langs «Vandra i Ronjaland»-leden som for øyeblikket utvikles, og tar deg til steder i området hvor Ronja Røverdatter ble filmet.

Jeg ble som nevnt invitert til Dalsland av Visit Sweden og Västsverige, som også sponset oppholdet. De har ikke lagt noen føringer på innholdet, og som vanlig er alle mine meninger mine egne. 

Har du besøkt Dalsland tidligere, eller er det et område du kunne tenke deg å legge turen innom neste gang du drar til Sverige?

The post Seks flotte opplevelser i Dalsland appeared first on Renates Reiser.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 49